Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2012 00:18 - Добрите стари ценности (от един млад консерватор)
Автор: jorroboev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1378 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.08.2013 01:15


Последно време все по-често чувам апели за толерантност към хората с различни стандарти и норми на живот.
И какво лошо има в това всеки да живее според убежденията, които има, без някой нацупен старомоден чичко или лелка да дойде и да му размахва пръст в лицето, обяснявайки му как да си живее живота?!
"Живеем в свободна държава" - казват хората - "И нека всеки прави каквото си иска."
Но дали наистина е така?! Същите тези хора, които бият толкова силно барабана на толерантността, много често са пълни с негативно отношение спрямо хора, които не са съгласни с тяхното мнение. Наричат ги тесногръди, фундаменталисти и старомодни.
Аз самият определям себе си като консервативен млад човек, който не е съгласен и не иска да живее според нормите на едно общество, което отдавна е забравило добрите стари християнски ценности. А може пък и да не съм вече млад.
И така, нека бъда по-ясен. В междуличностните отношения много често се сблъскват две коренно различни отношения и разбирания. Първото разбиране е, че нормите на едно общество се определят от мнозинството и тези норми могат да бъдат променяни с времето. Например преди 50 години може да е било нормално мъжът и жената да се пазят от сексуален контакт преди да са сключили брак, но вече нормалното е преди брака мъжът и жената да са имали поне няколко сексуални партньори. Другото разбиране е, че нормите са определени веднъж завинаги от инстанция по-висша от човека, да си го кажем направо - Бог. Тези норми на живот не подлежат на промяна и човечеството трябва да се напасва спрямо тях, а не да напасва тях спрямо себе си.
Друг съвременен пример е движението за гей-свободата. Хората, дори и да не са с хомосексуални наклонности, настояват да не бъдем толкова тесногръди и да приемем личния избор на човека да бъде такъв, какъвто си иска - хомосексуален, бисексуален, хетеросексуален и всякаквите там други комбинации. Нали сме европейци и искаме свобода, равенство и братство (една абсурдна идея) за всички. Непрестанно летят упреци от хомосексуалистите и техните привърженици, колко лоши били хората, които се възпротивяват на тяхното разбиране и как трябвало всички да бъдат тикнати в затвора за дискриминация. Но те не осъзнават, че по този начин те самите искат да вкарат в затвора своите родители, които са живо доказателство за нетолерантност, дарявайки живот на своите деца с гореописаните наклонности.
Още много мога да говоря по темата, защото списъкът на отклоненията от консервативна гледна точка е доста по-дълъг, но ще се спра дотук. Както казах, аз определям себе си като консервативен млад човек и поради тази причина не мога да приема всички тези извращения, на които съм се нагледал последно време не само в българското общество, но и в европейското и американското.
Моят призив е да се върнем към добрите стари християнски принципи на живот, описани в Библията или поне да се замислим, че самата идея за толерантност към всичко и всички не само е логически невъзможна, но и вредна. Имаме нужда от норма, която не се променя от всеки вятър на учение. Толерантното общество разяжда силата на нацията като проказа, до момента в който остане само един гол скелет без капчица живот.
Не бъдете толерантни, а обичайте. Любовта има и своята твърда страна - тя се стреми да помогне на човек да осъзнае вредните процеси и начини на живот, които могат да доведат до неговата деградация и смърт. Любовта трябва да бъде нашата норма на живот, а тя най-добре е изявена в добрите стари християнски ценности и най-вече във взаимоотношенията на човек със своя добър и съвършен Създател, но май вече станах много старомоден. :)




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jorroboev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14687
Постинги: 5
Коментари: 4
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930